Pääkön Homekoirat

Avaa

HOMEKOIRATARKASTUS

Homekoiratarkastus sisältää rakennuksen alkutietojen kartoituksen, tarkastuksen koulutetulla koiralla sekä kirjallisen raportin tarkastuksesta. Tilaaja voi olla mukana seuraamassa koiran etsintätyöskentelyä.

LUOTETTAVAT HOMEKOIRAPALVELUT

Koirat on opetettu tunnistamaan noin 20 kosteusvaurioissa yleisimmin esiintyvää homelajia, sädesieni ja sekakasvustot. Homekoirat ilmaisevat mikrobiperäisen hajun eli homeen hajun sisäilmasta ja osoittavat paikan missä haju esiintyy voimakkaimmin.

Koiran avulla saadaan selville onko rakennuksessa homeen hajua ja jos niin missä päin. Koira ei kuitenkaan pysty kertomaan mitä homelajeja se kohteessa haistaa, eikä homekasvuston määrää. Myöskään kasvuston tarkkaa sijaintia koiran tekemä havainto ei aina kerro. Haju kun saattaa kulkeutua tiiviiden pintojen välissä pitkästikin ja tulee koiran ulottuville yleensä jostain rakosesta tai rakenteiden saumakohdasta. Koira osoittaa kohdan jossa haju esiintyy voimakkaimmin. Näin jatkotutkimukset ja mahdolliset korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikeaan kohtaan.

Esimerkiksi rakenteiden sisällä putken liitoksen tihkuvuoto saattaa pysyä piilossa pitkäänkin, mutta koira pystyy haistamaan sen ennen kuin se näkyy rakenteiden pinnoilla. Ilmankosteuden tiivistyessä väärään paikkaan rakenteissa, kehittyy homekasvusto vähitellen ja salakavalasti rakenteiden sisään. Koira pystyy haistamaan sen jo ennen kuin se on ihmisaistein havaittavissa. Koira tunnistaa myös kuivuneen homekasvuston.

Kasvaakseen home tarvitsee vain sopivasti ravintoa, lämpöä ja kosteutta. Rakennuksista löytyy kahta ensimmäistä, kosteus ratkaisee sen lähteekö home kasvamaan. Jo kohonnut ilmankosteus riittää, vesivuodoista puhumattakaan. Mikrobikasvusto ei läheskään aina ole silminnähtävää. Usein tarvitaan mikrobinäytteen laboratorioanalyysi alkavan homekasvuston toteamiseksi. Koiran ilmaisun perusteella näytteenotto voidaan kohdistaa oikeaan paikkaan.

Home aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia ja ihmiset reagoivat siihen hyvin yksilöllisesti. Varhaisella puuttumisella voidaan säästää ihmisten terveyttä merkittävästi. Jos epäilet oireiden liittyvän tietyssä rakennuksessa oleiluun, kannattaa rakennus tarkastuttaa.

Remontin suunnittelun yhteydessä kannattaa homekoiralla varmistaa ettei piiloon jää löytymättömiä homevaurioita. Muun remontoinnin yhteydessä ne on näppärin korjata.

Ikääntyvät rakennukset sisältävät usein rakennusajalleen tyypillisiä rakenneratkaisuja, kuten esim. valesokkeli, jotka ovat osoittautuneet riskirakenteiksi. Niiden tilannetta tarkastellessa homekoiran käytöstä on usein suuri apu.