Pääkön Homekoirat

Avaa

Minä ja koirat

Minä olen Riitta Pääkkö, vuosimallia 1966, perusammatiltani metsätalousinsinööri. Metsänhoitoyhdistyksen alueneuvojan tehtäviä hoidin yli 20 vuotta, siitä n. 5 vuoden ajan myös toiminnanjohtajan tehtävät kuuluivat toimenkuvaani.

Syksyllä 2012 minulle avautui mahdollisuus päästä kouluttautumaan homekoiraohjaajaksi Keski-Pohjanmaan maaseutuopistoon Kannukseen. 1,5 vuotta kestänyt koulutus piti sisällään koirien kouluttamisen lisäksi rakennustekniikkaa, mikrobiologiaa, lainsäädäntöä ym yritystoimintaan liittyvää. Opintojen myötä minulle avautui aivan uusi maailma rakennusten rakenteissa. Lisätietoa aiheesta ammennan edelleen alan julkaisuista ja tapahtumista sekä Suomen Homekoirayhdistyksen kautta. Ja tietysti työtehtävät opettavat aina lisää tästä mielenkiintoisesta ja haastavasta alasta.

Aloitin homekoiratarkastukset sileäkarvaisten noutajien, Törön ja Röllin, kanssa. Nykyiset työkoirani, Mökö ja Nano, ovat labradorinnoutajia.

Lokakuussa 2017 suoritin eläintenhoitajan ammattitutkinnon, osaamisalana eläintenkouluttaja, näyttötyöt hyväksytysti, eli tittelinä on nyt myös eläintenkouluttaja AT.

Koiraharrastus on kuulunut elämääni tiiviisti vuodesta 1989, jolloin hankin ensimmäisen oman koiran. Palvelus- ja pelastuskoirien koulutus kuului harrastukseni ytimeen. Koiran hajuaistin hyötykäyttö sekä koiran ja ihmisen välinen kommunikointi saavat uusia ulottuvuuksia ja lisää syvyyttä tarkassa home-etsinnässä.

Homekoirat Mökö ja Nano

Mökö, Lindbiski Mustahemlokki on rodultaan labradorinnoutaja. Se on syntynyt 27.12.2015 ja aloitti opiskelun homeiden nuuskimiseen heti pentuna.

Siitä kehittyikin pätevä työkoira. Mökö on erittäin rohkea ja oppivainen nuorukainen.  Työhönsä se suhtautuu suorastaan intohimoisesti, eikä anna pienten asioiden häiritä työskentelyään.

Nano, Allihuupan President,  synt. 24.2.2018. Tämä käyttölinjainen labradori tuli täydentämään tiimiämme ja aloitti heti pienenä opiskelut tulevaa työtään silmällä pitäen. Nopeaoppisesta Nanosta on kasvanut hyvä työpari Mökölle ja molemmat nuuskivat nyt työkseen.

Homekoirat Törö ja Rölli

Törö, Harvahampaan Explorer, jonka kanssa aloitin homekoiratyön, ehti olla monessa mukana.

Se ehti tehdä uran pelastus- ja palveluskoirana saavuttaen KVA-tittelin niin palveluskoira jäljeltä kuin haustakin. Hälytystason pelastuskoirana se ehti toimia 3 vuotta. Törö oli 4,5 vuotias vaihtaessamme ammattia. Törölle etsintä oli jo tuttua, myös rakennusetsintä. Se aloitti kanssani opiskelun Kannuksessa marraskuussa 2012 ja kävi läpi koulutuksen hajuerotteluineen, ilmaisuineen ja lopputesteineen.

Törö työskenteli luotettavana työparinani kunnes jäi eläkkeelle syksyllä 2017. Nuoremmat jatkavat nyt Törön tassunjäljissä.

Törö pääsi lepoon syyskuussa 2018.

Rölli, Taka-Tapiolan Mara, syntyi 4.4.-13 ja heti uuteen kotiin saavuttuaan alkoi tutustua tulevaan ammattiinsa. Rölli oli innokas etsijä ja sen nenä tunnisti homeenhajun tarkasti. Rölli oli laumamme ilopilleri ja se halusi jakaa elämäniloa kaikille muillekin.

3.6.2014 Rölli läpäisi Kannuksen Maaseutuopistossa järjestetyn homekoirien tasotestin ja sai näin todistuksen osaamisestaan. Iloinen ja innokas työkoira oli aina valmiina nuuskuttelemaan. Rölli teki neljä vuotta töitä kanssani kunnes…

Menetimme Röllin rajun sairauden seurauksena helmikuussa 2018.